PBD
Vanaf januari 2024 wordt het PBD afval via nasortering uit het restafval gehaald. De speciale PBD containers gaan vanaf dat moment verdwijnen uit het straatbeeld. De inwoners stoppen het PBD afval in hun grijze kliko of ondergrondse container voor restafval.
Over het algemeen is er voldoende ruimte voor zowel restafval en plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval in uw restcontainer. Met het goed scheiden van de afvalsoorten zorgt u voor voldoende ruimte voor het plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval. Mocht dit niet zo zijn dan kunt u door Cure een containerwissel laten uitvoeren van 140 liter naar 240 liter. Ook kunt u een tweede restafval container aanvragen, van óf 140 liter óf 240 liter.
Het maximum aantal restafvalcontainers per adres is 2 stuks. LET OP: bij het aanvragen van een tweede restafval container dan gaat u twee keer afvalstoffenheffing of reinigingsrechten betalen.
De hoeveelheid restafval wordt kleiner als iedereen de grondstoffen goed apart houden van het échte restafval. Denk hierbij aan glas in de glasbak, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) in de container met het groene deksel, oud papier in de nieuwe container met de blauwe deksel. Uit sorteeranalyses blijkt, dat er nu nog te veel bruikbare grondstoffen bij het restafval zit. Vooral plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD). Kunnen met nieuwe technieken goed uit het restafval gehaald worden voordat alles verbrand wordt. Zo kunnen er nog nuttige producten van gemaakt worden.
Bronscheiding is het apart inzamelen van grondstoffen, zoals glas, papier en groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft- e) . Er blijft dan nog een klein beetje restafval over. Bij nascheiding mag plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) bij het restafval gedaan worden, dit wordt dan vervolgens in de fabriek er weer uitgehaald.
De verandering gaat in per 1 januari 2025. Vanaf deze datum zijn de ondergrondse en bovengrondse verzamelcontainers voor plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) verdwenen uit het straatbeeld. Voortaan stopt u dit type afval in uw container met het grijze deksel of in de ondergrondse container voor restafval.
Het gezamenlijk inzamelen van het plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval met het restafval zorgt voor minder transportbewegingen in Valkenswaard. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot en minder verkeer. Ook gaat er minder restafval de verbrandingsoven in. Dit levert zelfs nog minder CO2 uitstoot op.
U vind de regels over het scheiden van verschillende soorten afval op de Cure website en in de Cure app. Kijk hiervoor bij ‘Alles over afval’. Twijfelt u? Op de website: www.afvalscheidingswijzer.nl kunt u checken waar het afval thuishoort.
Nee, nasorteren van plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) is op dit moment zo ver ontwikkeld dat dit prima uit het restafval kan worden gehaald. Voor afvalsoorten zoals oud papier, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten en textiel geldt dit niet. Als deze afvalsoorten bij het restafval gestopt worden, dan worden deze verbrand. Op deze manier verliezen we waardevolle en bruikbare grondstoffen.
In Valkenswaard worden er geen PBD-zakken uitgedeeld. Dit is vastgelegd in het beleid van de gemeente. Dit komt omdat Cure de zakken niet aan huis op komt halen en de PBD zakken te groot zijn voor in de containers.
Daarnaast is het uitdelen van de zakken kostbaar. Cure investeert in andere middelen om het inzamelen van het afval gemakkelijker te maken, zoals goed-bereikbare en goed-werkende boven- en ondergrondse containers voor het afval.