Cure Afvalbeheer is een samenwerkingsverband van de gemeenten Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard. Zo’n 130 medewerkers zijn dagelijks in de weer om van ruim 150.000 huishoudens het afval in te zamelen. We legen niet alleen de grijze, groene en ondergrondse containers, maar zorgen ook voor de gescheiden inzameling van oud papier, kunststof en glas. Ook beheren we 4 milieustraten waar inwoners terecht kunnen met grof afval en klein chemisch afval.
Bij Cure zijn we er al een tijdje uit; afval is een grondstof voor iets nieuws. Samen willen we naar een afvalloze maatschappij. Daarom hebben we bij de bouw van onze nieuwe milieustraat en hoofdkantoor in Eindhoven veel hergebruikte materialen toegepast. Vanaf december 2020 is dit de nieuwe uitvalbasis voor onze medewerkers. Een plek waar iedereen zich thuis en welkom voelt: open, transparant met deuren die altijd open staan. Passend bij de cultuur van onze organisatie.
Cure Afvalbeheer is geen commercieel bedrijf maar een zogenaamde gemeenschappelijke regeling (GR: samenwerking met meerdere gemeentes) die de afvalinzameling en verwerking voor en namens de gemeenten Valkenswaard, Geldrop-Mierlo en Eindhoven doet. Het bestuur van de GR Cure bestaat dan ook uit de vertegenwoordigende wethouders van deze drie gemeenten. De taken van de afvalinzameling en verwerking zijn formeel aan de GR Cure overgedragen.
Cure voert haar taken uit op basis van de vastgestelde Afvalstoffenverordeningen en gemeentelijk beleid namens de deelnemende gemeenten.
Onze missie
Door intensieve samenwerking met lokale overheden
dragen wij bij aan een schone en afvalloze maatschappij.
Wij regisseren de huishoudelijke afvalketen op een
duurzame, innovatieve en concurrerende wijze met als doel
om dit afval te transformeren naar herbruikbare grondstoffen.
Hierbij staan klantgerichtheid en respect voor mens en milieu centraal!
Nieuwbouw Cure
Milieustraat Acht
In juli 2020 heeft Cure een nieuwe milieustraat geopend in het noorden van Eindhoven. Milieustraat Acht is modern en heel ruim van opzet. Ook zijn er zoveel mogelijk herbruikbare grondstoffen ingezet bij het bouwen van de milieustraat. Neem een kijkje op Milieustraat Acht in bijgaande video.
Nieuw kantoorpand
Sinds november 2020 werkt Cure Afvalbeheer vanuit haar nieuwe kantoor op Bedrijventerrein GDC Noord. Net als op de milieustraat, krijgt afval in het nieuwe gebouw een nieuw leven. Het hele gebouw is ontwikkeld vanuit de circulaire gedachte. Niet opbouwen met de gangbare, nieuwe bouwmaterialen, maar zoeken naar innovatieve oplossingen op het gebied hergebruik. We maakten duidelijke keuzes voor circulariteit, voor duurzaamheid, openheid en innovatie. Lees er meer over op de nieuwbouwpagina
Zoals afval zoveel meer is dan zomaar afgedankte spullen, zo is ons nieuwe kantoor zoveel meer dan een gebouw. Het is ons verhaal.
Social return
De PSO is het meetinstrument én keurmerk dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet en zichtbaar maakt. Onze organisatie staat op de PSO-Prestatieladder op Trede 3. Dat betekent dat we koploper zijn als het gaat om werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidspositie. Wij voelen ons niet alleen verantwoordelijk voor de mensen die makkelijk een baan kunnen vinden, maar zeker ook voor de mensen die daar, om wat voor reden dan ook, moeite mee hebben. Wij bieden deze mensen niet alleen de kans om werkzaam te zijn, maar leiden hen ook op, zodat zij hun kansen vergroten om door te stromen naar een regulier betaalde baan in onze samenleving. Onze medewerkers kunnen in 95% van de gevallen uitstromen naar een regulier betaalde baan. Daar zijn we trots op.
Bedrijfsregels
Voor leveranciers en aannemers die in opdracht van Cure werkzaamheden uitvoeren, heeft Cure bedrijfsregels opgesteld. Deze kunt u hier downloaden.
Algemene inkoopvoorwaarden
Cure heeft algemene inkoopvoorwaarden opgesteld voor leveringen en diensten aan Cure Afvalbeheer. Deze kunt u hier downloaden.
Jaarverslagen en publicaties
Jaarverslagen
Klik hier om de jaarverslagen en overige publicaties van Cure in te zien.
Samenwerkingen
Wij vinden het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de afvalmarkt en wisselen graag kennis uit met vakgenoten. Door samen te werken kom je tot betere en slimmere oplossingen en kunnen we schaalvoordeel behalen bij gezamenlijk inkoop van bijvoorbeeld zakken voor de plastic inzameling en gezamenlijk gebruik van communicatiematerialen. Mede hierom is Cure aangesloten bij de NVRD en Midwaste.
De NVRD verenigt de Nederlandse gemeenten en hun publieke bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer en het beheer van de openbare ruimte. De NVRD ondersteunt hen bij het bereiken van hun doelstellingen en brengt professionals bij elkaar.
Midwaste is het collectief voor afvalmanagement. Een coöperatieve vereniging waarin de leden gezamenlijk koers bepalen, optrekken in projecten en kennis uitwisselen.
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is een landelijk meetinstrument én keurmerk dat de mate van socialer ondernemen objectief zichtbaar maakt. Cure heeft het PSO Certificaat Trede 3.
Cure Afvalbeheer heeft kwaliteit, milieu en arbo op orde
Voor Cure is dit belangrijk omdat continuïteit, kwaliteit en zorg om zijn medewerkers en de omgeving centraal staat in de bedrijfsvoering. Uit de certificering blijkt dat Cure deze zaken goed op orde heeft.
ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagement. In vrijwel iedere sector is deze kwaliteitsnorm een begrip. Doordat de norm wereldwijd erkend wordt is het een maatstaf voor betrouwbaarheid en transparantie in de markt. Met een systeem, gebaseerd op de ISO 9001 norm, kan met zekerheid gesteld worden dat het bedrijf continue bezig is met het verhogen van de kwaliteit van de dienstverlening en de klanttevredenheid.
ISO 14001 is de internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Het wordt gebruikt om een bij de organisatie passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering en de hieraan gekoppelde wet- en regelgeving ervan te borgen. In feite is de norm ISO 14001 een milieuprestatiemeting en een instrument om organisaties te assisteren bij het inzichtelijk maken van de milieuprestaties en dit continue te verbeteren.
Organisaties die werken volgens ISO 45001 laten zien dat zij systematisch werken aan de arbeidsomstandigheden en de gezondheid en veiligheid van hun medewerkers. De gezondheid en veiligheid van medewerkers wordt beïnvloed door onder meer fysieke belasting, fysische omstandigheden, psychosociale arbeidsbelasting en machineveiligheid. Met het toepassen van de ISO45001 norm worden gevaren en risico’s geïdentificeerd en geëvalueerd om deze vervolgens aan te pakken en continu te verbeteren.