Volle vuilniszakken, matrassen, bloempotten of kapotte meubelen op straat. Dat wil toch niemand? Toch is het landelijk een veelvoorkomend probleem. Met name grote steden hebben er veel last van. Maar waarom plaatsen mensen al die spullen in de buurt van (ondergrondse) inzamelcontainers? En wat doen we eraan om dit te verminderen of zelfs voorkomen?
Afvalinzameling in Eindhoven
Afval op straat, naast containers is voor niemand leuk. Cure Afvalbeheer is juist overgestapt naar minicontainers (kliko’s) en ondergrondse containers zodat er geen zakken meer op straat hoeven te staan. In laagbouwwoningen wordt het rest- en GFT afval aan huis opgehaald. Ook papier wordt eens in de twee weken opgehaald. Mensen in hoogbouw maken gebruik van een ondergrondse restafvalcontainer. Deze opent met een geldige stadspas. Al het (grotere) afval kan gratis naar één van de twee milieustraten in Eindhoven gebracht worden. Als mensen het niet zelf kunnen brengen, kunnen ze het thuis op laten halen via ‘Big Bags’ of grofvuilstickers. Bovendien staat bij iedereen in de buurt een glasbak, textiel- en plastic container. Dit systeem is ruim toereikend voor alle inwoners.
Bijplaatsingen
Rondom de (ondergrondse) containers voor glas, textiel, plastic verpakkingen, papier en restafval, staat tóch vaak afval dat er niet hoort. We noemen dit ‘bijplaatsingen’. Het is niet toegestaan om afval bij te plaatsen. Mensen riskeren hiermee een boete van €104,-. Wanneer een container vol zit of defect is, moet het afval naar een andere ondergrondse container gebracht worden of terug mee naar huis totdat de container is leeggemaakt.
Oorzaak
De 'bijplaatsingen' zijn een landelijk probleem. Gedrag blijkt de grootste oorzaak. Bijvoorbeeld ondernemers of mensen die zonder stadspas toch hun restafval kwijt willen. Of mensen die denken dat een container vol is wanneer ze er al zakken naast zien staan en vervolgens, zonder het zelf te controleren, hun eigen zak er ook bijplaatsen. Ook de sociale controle en samenhang in een wijk speelt een grote rol. Dit betekent dat buurtbewoners elkaar kennen en aanspreken op verkeerd gedrag. Hoe minder sociale controle, hoe meer bijzet.
Wat doet Cure hieraan?
Cure is samen met de gemeenten aan de slag om dit probleem aan te pakken. Dit zetten we zoal in:
- Opruimen: Cure ruimt het bijgeplaatste afval veelvuldig op. 7 dagen in de week worden diverse voertuigen ingezet om het afval op te halen. Dit is niet mogelijk met de wagens die de ondergrondse containers legen. Dit is echter geen structurele oplossing. Sinds de invoering van deze maatregel lijkt de hoeveelheid afval vaak alleen maar toe te nemen. De extra routes kosten bovendien veel geld.
- Basis op orde: De basis dient op orde te zijn. Cure streeft naar werkende containers die op tijd geleegd worden. In 80% van de gevallen van de bijzet is er geen sprake van een storing of een volle container. Cure werkt er aan om dit te verbeteren naar 95%. Daarnaast moet iedere inwoner weten hoe en wanneer de container gebruikt moet worden en dat daar bij ondergrondse restafvalcontainers een stadspas voor nodig is.
- Gedragsverandering: Cure is betrokken bij diverse kleinschalige pilots die zich richten op gedragsverandering en sociale controle. Denk bijvoorbeeld aan een spel waarbij een buurt of wijk kan scoren wanneer ze geen zakken naast de containers zetten, of aan ‘containertuintjes’. We zien vaak dat er (zeker op het begin) minder bijgeplaatst wordt. De effecten blijken wel afhankelijk van allerlei factoren, zoals de samenstelling van de buurt en het type bijzet. Hierdoor is het niet mogelijk om één zo’n werkende aanpak over heel Eindhoven uit te rollen. Er moet per wijk of buurt bekeken worden wat een passende oplossing is voor díe wijk of buurt.
Dat er geen één juiste aanpak is, blijkt ook uit de omvang van het probleem in andere steden. Bijzet neemt in alle (grote) steden toe en interventies zijn vaak slechts tijdelijk effectief.
Wat kunt u hieraan doen?
Eindhoven en Cure kunnen dit probleem niet alléén oplossen. Daar hebben we u hard bij nodig! Het is belangrijk dat buurtbewoners samenwerken om de wijk, buurt of straat schoon te houden. Spreek elkaar aan op verkeerd gedrag en vanzelfsprekend: plaats geen voorwerpen of zakken naast containers.
Tips
Nog drie laatste tips:
- U kunt bijgeplaatst afval het best melden via de BuitenBeter App;
- Download de Cure Afval App om nooit meer een inzamelmoment te missen;
- Bekijk onze ‘Alles over Afval’ om te weten welk afval waar hoort.