Per 28 februari 2022 gaat de inzamelfrequentie van het restafval met de grijze minicontainer van tweewekelijks naar vierwekelijks. Deze aanpassing van de inzamelfrequentie heeft als beoogd effect het verminderen van de hoeveelheid restafval (grof en fijn restafval).
Waarom een aanpassing in de inzamelfrequentie?
In 2020 kwam 151,4 kg restafval per inwoner vrij. Om meer grondstoffen circulair te maken moet een groter deel van het (fijn) restafval gescheiden worden. De eerste stap die gemeente Geldrop – Mierlo hierin maakt is de inzamelfrequentie van het fijn restafval terug te brengen naar eenmaal per vier weken. Op deze manier wordt de noodzaak tot scheiding van afvalstoffen zichtbaar voor de inwoners.
Restafval verder uitsorteren
Om te komen tot minder dan 100kg restafval per inwoner is een aanpassing op de geboden service van restafval inzameling nodig. De recent uitgevoerde sorteeranalyses tonen aan dat het restafval nog veel van de volgende soorten afval bevat: GFT (42,9%), PBD (10,9%), puin en keramiek (3,5%) en hout (2,9%). Deze afvalsoorten mogen niet meer in de grijze minicontainer verdwijnen maar moeten aangeboden worden via andere mogelijkheden.
Impact op afvalstoffenheffing
De afvalstoffenheffing wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Hieraan ligt de begroting van de gemeente ten grondslag. Dus alle inkomsten en uitgaven die verband houden met afval. De gemeente mag geen winst maken op de afvalstoffenheffing. Overschotten moeten terugbetaald worden (of verwerkt worden in lagere tarieven/lagere stijging van tarieven in de jaren daaropvolgend). Als mensen hun afval beter scheiden zullen de kosten en daarmee ook de afvalstoffenheffing afnemen.
Tips en meer informatie?
Gebruik de handige afvalscheidingskaart die bij de brief zit of kijk op Alles over afval