Afval naast containers heet bijzet, en net als in andere steden is dat in Eindhoven een groot probleem. Met een handhavingsactie op de Boschdijk en bij Oud-Woensel in Eindhoven is 90 kilo aan afvalzakken naast containers opengemaakt om eigenaren te achterhalen. In vier gevallen is de eigenaar van het afval achterhaald. Zij krijgen een rekening van 125 euro voor het opruimen van hun afval. De komende tijd volgen meer handhavingsacties.
Wethouder Rik Thijs ging bij de eerste handhavingsactie persoonlijk aan de slag om vervuilers te achterhalen. “Bijzet geeft veel overlast. We hebben al veel gedaan om bijzet te verminderen, opruimen, meer containers plaatsen, goede communicatie, maar nu is het echt tijd voor handhaven. Vorig jaar kostte het opruimen van bijzet 320.000 euro. Daar betalen alle Eindhovenaren aan mee. Nu gaat de vervuiler betalen.”
Kosten verhalen
Als er eigenaren van de bijzet worden getraceerd, dan krijgt de bewoner een zogenaamde ‘besluit toegepaste bestuursdwang’ toegestuurd. Hierin staat dat we de kosten voor het verwijderen van het bijzetafval op de bewoner gaan verhalen. Uiteindelijk kunnen ze een ‘kostenverhaalbeschikking’, een soort boete, krijgen van 125 euro per zak.
Boschdijk
Bij de Boschdijk speelt het probleem al lang en zijn bewoners ook via verschillende kanalen extra geïnformeerd hoe ze met afval moeten omgaan. Zo is in maart een bewonersbrief met folder vol informatie over afval verspreid en zijn posters in portieken opgehangen en stickers op bijzet geplakt. Ook op een aantal containers op de Boschdijk is nieuwe bestickering aangebracht, waaronder de informatiesticker met bijzet boodschap.
Opruimen van bijzet
Cure ruimt het bijgeplaatste afval veelvuldig op, niet alleen zakken, maar soms complete bankstellen of matrassen. Zeven dagen in de week worden diverse voertuigen ingezet om het afval te ruimen. Daarnaast zorgt Cure dat de containers werken, dat ze op tijd geleegd worden en dat iedere inwoner weet waar welk afval hoort. Ook werkt Cure op een aantal ‘hotspot-locaties’ samen met de gemeente en bewoners om tot een oplossing op lange termijn te komen, onder meer door goede communicatie.
Wat kunt u doen?
- Vanzelfsprekend: doe uw afval altijd ín de container. Is de container vol? Neem de zak dan weer mee naar huis of probeer een andere container in de buurt. Voor het openen van de restafvalcontainer heeft u een stadspas nodig.
- Staan er al zakken naast? Kijk tóch even of de zak echt niet in de container kan. Kijk ook naar de andere containers voor hetzelfde afval.
- Zorg dat uw zak niet te groot is voor de trommel. Doe de zak minder vol of gebruik kleinere zakken.
- Stop nooit hard plastic (zoals emmers of speelgoed) in de PBD-containers. Hierdoor lopen ze vast. Dit afval hoort naar de milieustraat gebracht te worden.
- Alles wat niet in de trommel van de container past, moet naar de milieustraat. In Eindhoven kun je met een stadspas gratis gebruik maken van de milieustraten.
- Maak een melding van afval naast de containers of van een defecte container via de BuitenBeter App of via de klantenservice van Cure. Geef altijd het nummer van de vier cijfers op de container door.