Inwoners van Geldrop-Mierlo let op:
Zet uw PBD in de maanden juli en augustus al vóór 7 uur aan straat!
PBD staat voor plastic verpakkingsafval, blik en drinkpakken (voorheen PMD). Voorbeelden hiervan zijn plastic flessen, frisdrankblikjes of verpakkingen van melk, yoghurt en fruitsap.
Mijn PBD afval is niet meegenomen
Is uw PBD afval niet meegenomen? Maak dan - binnen 2 werkdagen - een melding via het webformulier of neem - binnen 2 werkdagen - contact op met de klantenservice van Cure Afvalbeheer.
Wat gebeurt er met het afval?
Na inzameling wordt PBD-afval gesorteerd en verwerkt tot nieuwe producten of grondstoffen.
Van het plastic worden tennisballen, vloerbedekking of nieuw verpakkingsmateriaal gemaakt. Het metaal wordt weer gebruikt in de metaalindustrie. De papierpulp van drankenkartons wordt weer grondstof voor de papierfabriek. Het polyethyleen en aluminium wordt teruggewonnen en gebruikt voor pannen, koffiepotten en aluminium buizen.
PBD in het kort
- Door het scheiden van PBD-afval houdt u veel minder restafval over
- Zorg ervoor dat de verpakkingen leeg zijn, de verpakkingen hoeven niet schoon te zijn
- Maak drinkpakken leeg en plat, u hoeft ze niet schoon te spoelen
Instructies verpakkingen
Om het afval goed te kunnen verwerken is het van belang om het verpakkingsafval leeg in de zak te stoppen.
- Zorg dat verpakkingen leeg zijn. Schoonspoelen hoeft niet.
- Doppen en deksels mogen op de verpakkingen blijven zitten.
- Bij conservenblikken de deksels s.v.p. naar binnen buigen.
- Drinkpakken kunt u plat vouwen en de dop er weer opdraaien.
- Scheid plastic van andere verpakkingsmaterialen, zoals papier.
- Stop geen verpakkingen in een andere verpakking. Dit is tijdens de verwerking namelijk moeilijk van elkaar te scheiden.
Instructie plat vouwen drinkpakken (pdf)
Veelgestelde vragen over PBD-afval
Ja, er is een scheidingskaart beschikbaar voor Geldrop-Mierlo.
Eindhoven
Vanaf januari 2024 wordt het PBD afval via nasortering uit het restafval gehaald. De inwoners stoppen het PBD afval in hun grijze kliko of ondergrondse container voor restafval.
Valkenswaard
LET OP: vanaf januari 2025 gaat het PBD afval in Valkenswaard bij het restafval.
Vanaf januari 2025 wordt het PBD afval via nasortering uit het restafval gehaald. De speciale PBD containers gaan vanaf dat moment verdwijnen uit het straatbeeld. De inwoners stoppen het PBD afval in hun grijze kliko of ondergrondse container voor restafval.
Geldrop-Mierlo
In Geldrop-Mierlo wordt het PBD-afval gescheiden opgehaald aan huis in plastic zakken. Op de afvalkalender vindt u de exacte data van de inzameling. Zijn de zakken op? De plastic zakken zijn verkrijgbaar via de volgende (bij u bekende) uitgiftepunten: het gemeentehuis in Geldrop, bij de milieustraat in Geldrop en bij de balie van de Albert Heijn, Nettorama, Jumbo (Geldrop) en Plusmarkt (Mierlo).
Over het algemeen is er voldoende ruimte voor zowel restafval en plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval in uw restcontainer. Met het goed scheiden van de afvalsoorten zorgt u voor voldoende ruimte voor het plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval. Mocht dit niet zo zijn dan kunt u door Cure een containerwissel laten uitvoeren van 140 liter naar 240 liter. Ook kunt u een tweede restafval container aanvragen, van óf 140 liter óf 240 liter.
Het maximum aantal restafvalcontainers per adres is 2 stuks. LET OP: bij het aanvragen van een tweede restafval container dan gaat u twee keer afvalstoffenheffing of reinigingsrechten betalen.
De hoeveelheid restafval wordt kleiner als iedereen de grondstoffen goed apart houden van het échte restafval. Denk hierbij aan glas in de glasbak, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e) in de container met het groene deksel, oud papier in de nieuwe container met de blauwe deksel. Uit sorteeranalyses blijkt, dat er nu nog te veel bruikbare grondstoffen bij het restafval zit. Vooral plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD). Kunnen met nieuwe technieken goed uit het restafval gehaald worden voordat alles verbrand wordt. Zo kunnen er nog nuttige producten van gemaakt worden.
Bronscheiding is het apart inzamelen van grondstoffen, zoals glas, papier en groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft- e) . Er blijft dan nog een klein beetje restafval over. Bij nascheiding mag plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) bij het restafval gedaan worden, dit wordt dan vervolgens in de fabriek er weer uitgehaald.
De verandering gaat in per 1 januari 2025. Vanaf deze datum zijn de ondergrondse en bovengrondse verzamelcontainers voor plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) verdwenen uit het straatbeeld. Voortaan stopt u dit type afval in uw container met het grijze deksel of in de ondergrondse container voor restafval.
Het gezamenlijk inzamelen van het plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) afval met het restafval zorgt voor minder transportbewegingen in Valkenswaard. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot en minder verkeer. Ook gaat er minder restafval de verbrandingsoven in. Dit levert zelfs nog minder CO2 uitstoot op.
U vind de regels over het scheiden van verschillende soorten afval op de Cure website en in de Cure app. Kijk hiervoor bij ‘Alles over afval’. Twijfelt u? Op de website: www.afvalscheidingswijzer.nl kunt u checken waar het afval thuishoort.
Nee, nasorteren van plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PBD) is op dit moment zo ver ontwikkeld dat dit prima uit het restafval kan worden gehaald. Voor afvalsoorten zoals oud papier, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten en textiel geldt dit niet. Als deze afvalsoorten bij het restafval gestopt worden, dan worden deze verbrand. Op deze manier verliezen we waardevolle en bruikbare grondstoffen.
In Eindhoven wordt vanaf januari 2024 en in Valkenswaard worden vanaf januari 2025 het PBD afval via nasortering uit het restafval gehaald. Vanaf dat moment is er geen aparte inzameling meer voor PBD binnen de gemeente.
De inwoners mogen het PBD afval in de grijze kliko of in de ondergrondse container voor restafval stoppen.
Wat hoort er wel / niet bij het PBD-afval?
Wel
Plastic
- Plastic verpakkingen van kaas, vlees en vis
- (Knijp)flessen, flacons en tubes
- Plastic tasjes en zakjes.
- Brood-, pasta- en snoepverpakkingen
- Boterkuipjes, sausbakjes, saladebakjes
- Deksels van potten (pindakaas, chocopasta)
- Flacons van was- en schoonmaakmiddelen
- Plantenpotjes
- Folies om tijdschriften
Blik
- Conservenblikken
- Bier- en frisdrankblikjes
- Ranjablikken
- Aluminium schaaltjes en deksels
Drinkpakken
- Verpakkingen van (fris)drank, zuivel of wijn
- Saus- of soeppakken
- IJs en milkshakebekers
Niet
- Verpakkingen met inhoud
- Harde plastic gebruiksvoorwerpen (speelgoed, videobanden, emmers en gieters)
- Verpakkingen van chemisch afval (nagellak(remover), terpentine en kitkokers)
- Piepschuim (fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes)
- Medisch afval / thuisverpleging (plastic handschoenen, injectienaalden en infuusslangetjes)
- Landbouwplastic
- Doordrukstrips van medicatie en kauwgom
- Chipszakken
- Papier om plastic verpakkingen
- Lege spuitbussen
Aanbiedtijden afval Geldrop - Mierlo
Zet uw afval alleen op de inzameldagen buiten voor 07:30 uur. In de zomermaanden juli en augustus voor 07:00 uur.
Tip voor inwoners van Geldrop-Mierlo!
"Zet de zakken alleen buiten op de inzamelingsdag. Op www.mijnafvalwijzer.nl ziet u wanneer de zakken bij u worden opgehaald. Zorg ervoor dat ze voor 7 uur aan straat staan!"
Wat hoort in welke bak?
Wil je precies weten waar je bepaald afval kwijt kunt? Ga dan naar de Afvalscheidingswijzer en voer het type afval in. Dan krijg je meteen te zien waar het afval thuis hoort.
Altijd uw afvalkalender bij de hand
Met de Cure Afval app heeft u altijd uw eigen afvalkalender bij de hand. Stel push-notificaties in en u krijgt een bericht wanneer uw oud papier aan de straat mag! Liever de afvalkalender online inzien? Kijk dan op www.mijnafvalwijzer.nl.