LET OP: zet uw oud papier en karton in de maanden juli en augustus al vóór 7 uur aan straat!
Kranten, kartonnen dozen en reclamefolders zijn voorbeelden van oud papier. Door dit afval te scheiden, kan het opnieuw verwerkt worden tot bijvoorbeeld krantenpapier of verpakkingsmateriaal.
Mijn oud papier is niet meegenomen
Is uw oud papier niet meegenomen? Maak dan - binnen 2 werkdagen - een melding via het webformulier of neem - binnen 2 werkdagen - contact op met de klantenservice van Cure Afvalbeheer.
Hoe wordt het afval ingezameld?
Oud papier plaatst u op de dag dat het ingezameld wordt voor 07.00 uur op de stoep aan een openbare doorgaande weg. Om te voorkomen dat het wegwaait, biedt u het papier en karton aan in dozen of u bindt het samen met touw. Bied als het kan uw oud papier aan in een kartonnen doos, zodat die ook meteen weg kan. Mocht u het afval toch in een eigen kratje of plastic bak aanbieden, dan is Cure niet verantwoordelijk voor het zoek raken of kapot gaan van de kratjes. Zorg ervoor dat de pakketten handzaam zijn qua formaat en gewicht.
Op de afvalkalender op www.mijnafvalwijzer.nl kunt u zien op welke dag het oud papier in uw wijk wordt opgehaald. U kunt ook de Cure afval app downloaden.
Bewoners van flats of appartementen maken in sommige gevallen gebruik van verzamelcontainers voor het oud papier.
Papier en karton in het kort
- Bied oud papier samengebonden of in dozen aan.
- Bied uw oud papier op de ophaaldag voor 7:00 uur aan op straat.
- Bied oud papier aan met voldoende afstand tot aanwezige ondergrondse containers.
- Oud papier kan gerecycled worden tot nieuw papier.
- Melk– en sappakken horen niet bij het oud papier.
- Pizzadozen horen niet bij het oud papier.
- Plastic en piepschuim horen niet bij het oud papier.
Wat gebeurt er met het afval?
Een kwart van al het huisvuil bestaat uit papier en karton. Gescheiden ingezameld papier kan opnieuw worden verwerkt tot bijvoorbeeld krantenpapier, toiletpapier of kartonnen verpakkingsmateriaal. Dit is beter voor het milieu, bespaart grondstoffen en bespaart geld!
Wat hoort er wel / niet bij papier en karton?
Wel
Bij voorkeur schoon en droog
- Kranten, tijdschriften en stripboeken
- Schrijf- en tekenpapier
- Papiersnippers
- Kartonnen en papieren
- Verpakkingen (van hagelslag, eieren, waspoedermiddel en rijst)
- Reclamefolders (zonder plastic hoesjes)
- Gidsen en catalogi
- Toegangskaarten
- Boeken en brochures
- Kleine en grote kartonnen dozen (evt. in stukken)
- Papieren zakken en tassen
- Eierdozen
- Golfkarton
- Kartonnen opvulling bij producten
- Print- en kopieerpapier, ook met nietjes, paperclips of plakband
- Enveloppen van papier of karton, ook met venster
Niet
Let op: niet vies en erg nat. Zonder verpakkingsmateriaal zoals plastic (hoort bij PBD) en piepschuim (hoort bij restafval)
- Behang, zowel papier als vinyl
- Plastic folie dat om tijdschriften en folders zit
- Drinkpakken
- Verontreinigd papier (zoals pizzadozen, diepvriesverpakkingen en gebruikte koffiefilters)
- Foto’s
- Ordners
- Stucloop
- Taartdozen met voedselresten en kunststof venster
- Bakpapier
- Koffiefilters
- Zakdoekjes en tissues
- Keukenpapier
- Luiers en sanitair papier
- Diepvriesverpakkingen, karton met plastic binnenkant
- Papieren broodzakken
- Geplastificeerd papier en karton
- Enveloppen met bubbeltjesplastic
- Ordners en ringbanden
- Kaarten en (kinderboeken) met licht en geluidseffecten (i.v.m. batterijen)
Veelgestelde vragen oud papier en karton
U kunt via de afvalkalender of de app bekijken wanneer de eerstvolgende inzameldag is van het oud papier. Als dit voor u te lang duurt kunt u het oud papier ook gratis aanbieden op de milieustraat.
Zet uw oud papier op tijd aan straat. Als u het papier te laat aan straat zet dan rijden wij niet extra terug om dit in te zamelen.
Oud papier plaatst u op de stoep aan een openbare doorgaande weg. Om te voorkomen dat het wegwaait, biedt u het papier en karton aan in dozen of u bindt het samen met touw. Bied als het kan uw oud papier aan in een kartonnen doos, zodat die ook meteen weg kan. Mocht u het afval toch in een eigen kratje of plastic bak aanbieden, dan is Cure niet verantwoordelijk voor het zoek raken of kapot gaan van de kratjes. Zorg ervoor dat de pakketten handzaam zijn qua formaat en gewicht.
Vanaf 6 maart 2023 zijn er de blauwe papiercontainers in Eindhoven. Bent u in het bezit van een papiercontainer? Dan zet u het oud papier niet meer los aan straat, maar gebruikt u deze container.
LET OP: u mag geen papier of karton naast de container aanbieden!
Is uw oud papier niet opgehaald, neem dan - binnen 2 werkdagen - contact op met de Cure Afvalbeheer klantenservice.
De papiercontainer is een woning gebonden afvalcontainer op twee wielen die gebruikt wordt voor het inzamelen van een specifieke stroom afval. De container zelf heeft een grijze kleur maar het deksel is blauw. Deze kleur deksel geeft aan dat deze specifieke container bedoeld is voor oud papier en karton. In de volksmond is dit type container ook wel bekend als een kliko.
De blauwe papiercontainer wordt op de afleverdag bij uw voordeur neergezet. U hoeft hiervoor niet thuis te zijn. Zodra deze is afgeleverd, stalt u de papiercontainer op uw eigen terrein. Deze mag niet in de openbare ruimte blijven staan.
De blauwe papiercontainer is gratis. U hoeft hier niet voor te betalen. Ook wanneer u de container kwijt bent of deze kapot is, kunt u gratis een nieuwe container aanvragen bij de klantenservice van Cure.
Voorheen boden inwoners van Eindhoven het oud papier en karton los op straat aan. De inzameling van dit losse papier en karton is erg zwaar voor de medewerkers van Cure. Daarnaast zorgt dit ook voor ongewenst zwerfafval op straat, met name als het waait en regent.
Bovendien is papier en karton uitermate geschikt voor recycling. Voorwaarde is wel dat er geen vervuiling bij zit. Omdat inwoners het oud papier en karton nu in een gesloten container aanbieden is de kans op vervuiling kleiner.
De blauwe papiercontainer werkt hetzelfde als de al bekende groene en grijze afvalcontainers, alleen is de blauwe versie specifiek bedoelt voor oud papier en karton. De blauwe papiercontainer heeft ook een aparte inzameldag. Deze inzameldag is terug te vinden in de specifieke kalender voor uw woning.
Ja, de inzameling is veranderd naar 1 maal per 4 weken in plaats van 1 maal per 2 weken.
De inzamelfrequentie voor oud papier en karton is na de introductie van de blauwe papiercontainer 1 maal in de 4 weken. Dit in tegenstelling tot de huidige 1 maal per 2 weken. Om er zeker van te zijn dat alle inwoners voldoende opslagruimte hebben is de 240 liter papiercontainer als standaard. Zo beschikt u ook over voldoende ruimte op piekmomenten, zoals feestdagen en verjaardagen.
Vanaf medio oktober 2023 kunt u ook een 140 liter formaat aanvragen via de klantenservice van Cure.
Ja dit kan, maak hiervoor een melding bij de klantenservice van Cure.
Let op, de leverdatum van deze kleine containers liggen op begin 2024. Dit vanwege de levertijden van deze nieuwe containers.
Ja dit kan, gebruik hiervoor dit formulier
Zodra u de blauwe papiercontainer heeft ontvangen kunt u deze gelijk gebruiken voor het apart houden van uw oud papier en karton. Op de juiste inzameldag zet u deze vervolgens aan straat. U gebruikt hiervoor dezelfde locatie waar u ook uw groene en grijze papiercontainer neerzet. Kijk in de afvalkalender op welke dag wij de papiercontainer komen legen.
Grote hoeveelheden oud papier en karton brengt u naar een van de twee milieustraat locaties in Eindhoven. U mag dit niet los aanbieden naast de blauwe papiercontainer, wij nemen dit dan niet mee. Voor meer informatie over de milieustraten klik hier
Maak deze kartonnen dozen voorzichtig klein met behulp van een schaar of mesje. De losse stukken kunt u vervolgens in de blauwe papiercontainer stoppen. U mag de grote doos niet los aanbieden naast de blauwe papiercontainer, wij nemen deze dan niet mee.
Als u geen vervoer heeft om naar de milieustraat te gaan, kunt u ook gebruik maken van de ophaalservice van Cure. Voor meer informatie over de ophaalservice, klik op hier.
Nee, de invoering van de blauwe papiercontainer heeft geen directe invloed op de afvalstoffenheffing. Of de afvalstoffenheffing vanaf 1 januari 2023 omhoog of omlaag gaat, hangt af van het beleid van de gemeente Eindhoven.
Als u in een appartement of flat woont dan heeft u geen blauwe papiercontainer. Als u in een woonhuis woont: Vraag een nieuwe blauwe papiercontainer aan via het webformulier.
Nee. De papiercontainer hoort bij de woning. Dit betekent dat u deze achter moet laten in de woning als u gaat verhuizen.
De blauwe papiercontainers zijn alleen beschikbaar voor woonhuizen( grondgebonden woningen). U kunt uw oud papier in 2023 nog los aan bieden. U ontvangt in de loop van 2023 aanvullende informatie over de wijzigingen met betrekking tot inzamelen van oud papier en karton in hoogbouw woningen.
Op dit moment heeft de gemeente Eindhoven besloten om papier in te gaan zamelen via de afvalcontainer. Of dit op termijn ook met plastic gaat gebeuren is niet bekent. Voor nu blijft het inzamelen van plastic nog zoals het is.
Wij begrijpen dat het vervelend is als uw container niet geleegd is op de inzameldag. U kunt hiervoor een melding indienen via het klantenservice formulier.
Wij nemen uw melding z.s.m. in behandeling.
In de tussentijd kunt u uw overtollig afval naar de milieustraat brengen óf, gratis, gebruik maken van de aanwezige (ondergrondse) papiercontainers.
Aanbiedtijden afval
Eindhoven & Geldrop - Mierlo: Zet uw afval alleen op de inzameldagen buiten voor 07:30 uur. In de zomermaanden juli en augustus voor 07:00 uur. Haal de lege afvalcontainer voor middernacht op de inzameldag binnen.
Valkenswaard: Zet uw afval op de inzameldagen buiten voor 07:00 uur. Haal de lege afvalcontainer voor middernacht op de inzameldag binnen.
Tip!
"Reclamefolders en huis-aan-huisbladen zorgen voor veel oud papier. Wilt u geen ongeadresseerde post ontvangen, plak dan een nee/ja-sticker of nee/nee-sticker op uw brievenbus."
Wat hoort in welke bak?
Twijfelt u en wilt u precies weten waar u bepaald afval kwijt kunt? Ga dan naar de Afvalscheidingswijzer en voer het type afval in. Hier krijgt u meteen te zien waar het afval thuis hoort.
Altijd uw afvalkalender bij de hand
Met de Cure Afval app heeft u altijd uw eigen afvalkalender bij de hand. Stel push-notificaties in en u krijgt een bericht wanneer uw oud papier aan de straat mag! Liever de afvalkalender online inzien? Kijk dan op www.mijnafvalwijzer.nl.